Интервю на пред БНР:Водеща: Госпожо Нинова, как ще коментирате решението на

...
Интервю на пред БНР:Водеща: Госпожо Нинова, как ще коментирате решението на
Коментари Харесай

Нинова към служебното правителство: Спасете течното злато на България и 40 000 работни места

 Интервю на пред БНР:

Водеща:  Госпожо Нинова, по какъв начин ще коментирате решението на служебното държавно управление да предложи на президента Румен Радев да освободи ръководителя на ДАНС Димитър Георгиев? Чухме, че повода, съгласно служебния министър председател Стефан Янев, е, че Георгиев е вземал политически стимулирани решения?

:  Първо ще го разясня кардинално. Част от модела на ГЕРБ, построен в последните 15 години, беше институциите да се употребяват за политически, за персонални, за партийни цели, за напън върху политически съперници. Службите са част от тази държавна система на институциите и в случай че те са били употребявани за това, то смяната е нужна.

Водеща:  Това, обаче, би трябвало да се потвърди, нали? Трябва да има доказателства за това, че са употребявани за политически цели?

:  Аз позволявам, че служебният министър председател има такива и служебното държавно управление има информация за това. Иначе не биха го създали.

Водеща:  Редно ли е обаче да го даде на обществото?

Това е тяхна преценка, както и е право на служебния кабинет да предложи смяната, а президентът да реши. Тъй като чух, че господин Борисов оспорва тези дейности. Това е безусловно законно право на служебния кабинет и президента, тъй че не би трябвало да се оспорва решението по този метод.

Водеща:  Очаквате ли още смени по върховете на специфичните служби?

:  Не мога да преценява, нямаме задоволително информация. Това  може да каже служебният кабинет.

Водеща:  Очаквате ли да научим цялата истината към абсурда с подслушването на политици?

:  Това е наложително. Да се внесе цялата истина, да се проверява, да се види – кой, какво, за какво и по какъв начин е правил. Задължително е обществото да знае и този скандал да не се потушава като доста други

Водеща:  Регистрирахте обединението " Българска социалистическа партия за България " за присъединяване в идните парламентарни избори на 11-ти юли. Каква е огромната цел, която си поставяте този път? Разширихте обединението, приобщихте още няколко дребни леви партии? Кое е това, което ви сплотява? Чуха се отзиви, че това е машинален, математически общ брой от партии, които просто желаят да се видят в идващия парламент?

:  Преди да Ви отговоря на този въпрос, да кажа още нещо, защото едната линия на работа на служебния кабинет несъмнено е да продължи смяната и да се разгражда моделът на ГЕРБ. Днес има и различен огромен въпрос, който бих желала да разясня, тъй като това е друга линия на правене на политика, без значение кой ръководи сега. Този въпрос за нас е тревожният сигнал от сутринта за заличаване на розопроизводството на България. С паника се обръщам към служебното държавно управление - да спасят розопроизводството в България. Недопустимо е да се унищожават масиви с рози. Това е течното злато на България. Това е стока позната и търсена в целия свят. Това е и емблема на България. И най-много това са близо 40 000 работни места за хора, които в тази рецесия разчитат на дребното възнаграждение от труда си по събирането на продукцията. Знам какъв брой е мъчно да се обезпечи помощ тъкмо в този миг, само че в случай че българското, родното произвеждане е приоритет, пари могат да се намерят.

По въпроса Ви за обединяването:

Да, някои споделят, че това е математически общ брой от дребни партии, които единствено желаят да влязат в Народното събрание. Когато бяхме сами, представители внушаваха, че Българска социалистическа партия е в изолираност, Българска социалистическа партия е сама. Сега съвсем същите представители стартират да приказват, че това е машинален общ брой. Тези мнения будят въпроси постоянно, тъй като оценката общо взето е: " за какво си с шапка, за какво си без шапка ". Не гледаме доста съществено на тях.

Голямата цел, която си слагаме с огромното ляво обединяване е смяна и непоклатимост. Промяната стартира на предходните избори – в случай че задачата тогава беше да се смъкна ГЕРБ от власт, да се разгради този метод на ръководство, то тя беше реализирана отчасти, има още доста работа, с цел да се разгради този модел. Но в този момент по-големият въпрос е с какво ще сменяем този модел – кой може да предложи смяната. Не просто кой желае смяна на думи, а кой действително може да я направи, кой има проект, кой знае какво да се случва, кой има хората и капацитета да направи действителната смяна.

Водеща:  Вие имате ли тези искания? В предния парламент ви назоваха " партии от статуквото ".

:  Всеки има право да приказва свободно каквото желае. Ние имаме тази упоритост, стъпвайки на обстоятелствата, тъй като бяхме една от дребното партии в предходните избори с стратегия и проект за първите 100 дни – ден по ден какво би трябвало да се направи. Излезе с екипи в другите браншове, които работиха по този проект. Така че - да, ние имаме желанието хората да ни видят като действителната смяна или действителните дейности на тази смяна, освен на думите.

Следващата цел, която си слагаме е непоклатимост, тъй като политическата рецесия се задълбочи. След тези избори да се направи устойчиво, само че кардинално ръководство, не ръководство на задкулисие, което да постави завършек на политическата рецесия и да се стартира с решаването на икономическата и най-много обществената, здравната рецесия. Виждате, че проблемите не са отминали. Дадох Ви образец с розопроизводството, има и други браншове, които са затруднени, има хора без работа. Вече би трябвало действителна политика и действителни дейности. Ако предходните избори бяха въпрос на страст, оттук насетне погледът би трябвало да е " какво след тях " и по какъв начин да го създадем по този начин, че да дадем непоклатимост и сигурност на хората.

Водеща:  Конкуренцията се усилва, г-жо Нинова, на идните избори ще има още една лява коалиция - тази на Жан Виденов. Притеснявате ли се, че тя може да " обере " вота на левите носталгици?

:  Не, не се тормозя, а и не бих споделила, че се усилва – в противен случай. На предходните избори леви партии, придвижвания се включваха независимо на изборите. Тогава бяхме повече вляво. Сега, с това обединяване, което направихме, ние се явяваме като един общ индивид, обща коалиция. Смятам, че даже е намаляло вляво роенето и многото дребни партии, които вземат участие независимо, които не могат да преминат границата и чиито гласоподаватели, колкото и да са малко, се усещат непредставени там, в Народното събрание. Нашата цел е тези хора да ги обединим зад общи политики. Промяна и непоклатимост, и към този момент съответно – във всеки бранш какво желаеме да създадем.

Водеща:  Известни са към този момент водачите на листи, за какво в 11 области сменяте водачите?

:  Защото се постанова смяна. И резултатите го демонстрират, и някои несъгласия, които се появиха в локалните структурите. Това е за да се усъвършенства резултата ни.

Водеща:  Как ще коментирате отхвърли на Весела Лечева да взе участие в изборната конкуренция? Защо Явор Божанков ще бъде лидер на листата във Велико Търново, в случай че локалният актив си желае Весела Лечева?

Местните организации са разграничени на две – едните желаят Весела Лечева, другите – Явор Божанков. Основният мотив за това решение беше положителният резултат на Търново с лидер Явор Божанков. Те са втори по резултат вътре в Българска социалистическа партия, след Ямбол. Този състав от листата, кметовете и общинската организация сподели една добра боеспособност и добър резултат – с условностите, че ние претърпяхме тежка загуба. Така че не виждам съображение да се сменя лидера. Що се отнася до решението на Весела Лечева – то не е нейно персонално, почитаме всяко мнение, само че е малко необичайно – в случай че съм лидер, оставам да работя в кампанията; в случай че не съм – няма да работя. Нека слушателите сами да преценяват дали това може да е сериозен претекст да работиш за идея, за програмата на огромната лява коалиция и за Българска социалистическа партия. Ако мястото в листата е повода да работиш или не, това е чудноват избор.

Водеща:  Изпълнително бюро е с нов състав. Защо изгонихте Крум Зарков и Янаки Стоилов? Защото са сериозни към Вас и Ви желаеха оставката след изборите? 

:  Извинете, това подстрекателство го виждам от през вчерашния ден, че върви. Намирам го за опорна точка и сега Вие вършиме изказване.

Водеща:  Не е опорна точка, а усещане, защото Крум Зарков е един от най-изявените, най-активните членове на Българска социалистическа партия, един от най-изявените депутати. И защото той Ви изиска оставката, виждаме, че в този момент изпада от Изпълнителното бюро, както и господин Янаки Стоилов.

:  А за какво не виждате, че от Изпълнителното бюро не изпадат, а са освободени всички, които ще бъдат водачи на листи. Защо не виждате, че няма да е в Изпълнителното бюро Стоян Мирчев – един не по-малко заслужен социалист и народен представител. Или Георги Свиленски, Манол Генов. Решението е кардинално. А това по какъв начин го показват анализатори и коментатори е чиста операция. Всички, които ще бъдат водачи на листи, няма да бъдат в Изпълнителното бюро от членовете на бюрото. Искам повече хора от партията да се включат в дейната работа на партията по високите нива. Едните – да са в Народното събрание и да се борят за законодателната власт, други – дано да разтеглим ветрилото, да влязат повече хора, да не се вземат решенията от избран кръг от хора. Други – да влязат в Изпълнителното бюро.

Водеща:  Ако на изборите на 11-ти юли Българска социалистическа партия е трета политическа мощ, ще си подадете ли оставката, г-жо Нинова?

:  Също доста забавен въпрос, който задавате само на водача на Българска социалистическа партия. Ще решим след изборите. Но в случай че сме тръгнали да губим, просто няма смисъл. Ние сме тръгнали със напълно друга цел – по тази причина се и обединихме в лява коалиция, по тази причина желаеме да съберем повече поддръжка. С явен проект, с съответна цел, с хора, които могат да реализират тази цел. Народът ще реши по какъв начин ще ни подреди.

Водеща:  А вие не сте подготвена с безапелационен отговор – " да " или " не ". Тоест не сте сигурна в успеха на Българска социалистическа партия, или?

:  Победата на Българска социалистическа партия е в ръцете на българския народ. Аз споделих, че ние ще си свършим работата, ще работим по този начин, че да получим най-вече гласове. А това е решение на хората, които гласоподават.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР